Thursday, 16 November 2017 By: Naemah

TOMYAM AYAM DAN AYAM GORENG TEPUNG

Hidangan untuk lunch hari ini. Hidangan simple dan senang untuk disediakan, insya Allah. 

Tomyam ayam, ayam goreng tepung, dan sambal belacan :)




Resepinya :)



Tomyam

Bahan-bahan;

Ayam-direbus terlebih dahulu hingga ayam masak. Biarkan bersama air rebusannya.

Bawang putih-diketuk
Sedikit cili kering kisar
2 batang serai
Daun limau purut
Jus limau nipis
Gula dan garam
1 kiub tomyam
Hirisan bawang holand
Sayur campur

Cara-caranya;

Tumis bawang putih, cili kisar, serai, dan sehelai daun limau purut. Dah wangi dan garing, tuang ke dalam periuk/kuali ayam tadi.

Masukkan kiub tomyam, gula dan garam, jus limau nipis, biar sehingga mendidih.

Masukkan pula hirisan bawang holland, sayur, dan beberapa helai daun limau purut. Biar seketika dan sedia untuk dihidangkan.



Ayam goreng tepung

Bahan-bahan;
Isi ayam-potong dadu/memanjang
Perap ayam bersama-putih telur, sedikit garam, serbuk Lada hitam dan tepung goreng ayam/tepung gandum

Cara-caranya;
Salut ayam yang diperap Tadi dengan tepung goreng ayam/tepung gandum dan goreng di dalam minyak panas hingga masak sempurna.


0 comments:

Post a Comment