Kari Ayam

   Kari ayam juga antara menu yang sering menjadi pilihan kami sekeluarga. membuatnya juga tidaklah rumit, tetapi lain rempahnya lain pula rasanya. terpulanglah pada tekak masing2 gemarkan rempah jenama yg mana :) jom tengok resepinya

bahan2:
beberapa ketul ayam
ubi kentang dipotong ikut suka
rempah 4 sekawan
3biji bawang merah-mayang
2biji bawang putih-mayang
sedikit halia-cincang halus
1 sb cili kering kisar
2sb rempah kari
air asam jawa/2keping asam gelugor
gula melaka
garam
santan
air
sedikit minyak

cara2:
panaskan minyak dan tumiskan rempah 4 sekawan hingga naik baunya
masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yg telah dimayang halus, kacau hingga kekuningan
kecilkan api, masukkan rempah kari, kacau sebentar
besarkan api, masukkan sedikit air, cili kisar dan air asam jawa/ asam keping, kacau hingga pecah minyak
masukkan ayam dan kacau rata, biar hingga ayam separuh masak
masukkan sedikit santan yang dicampur bersama air
perasakan dengan garam gula melaka, masak hingga mendidih
masukkan ubi kentang yg telah dipotong
akhir sekali masukkan lebihan santan untuk memekatkan kuah
agak2 dah masak, tutup api..
siapp..



0 comments:

Post a Comment