Nasi Mandy Ayam

Our lunch today :)


Assalamualaikum. 
Hari ni nak share resepi nasi mandy my version. Paling mudah dan paling simple. Resepi asal dari kakakku yang belajar membuat nasi ni dari kenalannya di Mekah (orang Makaysia juga).

Hidangan nasi mandy hari ini buat pertama kalinya aku  memasaknya menggunakan periuk tekanan sincero.

Di sini aku kongsikan resepi asalnya;

Mula-mula rebus ayam bersama garam dan buah pelaga.
Asingkan ayam dan air rebusan tadi. Ayam dititikkan dengan campuran limau nipis dan saffron. Atau boleh juga disapukan dengan bahan perapan lain seperti rempah madu dan tandoori.

Ayam yang diperap ini boleh diletakkan sekali dalam nasi (bila nasi dah kering) atau di bakar di dalam oven atau atas dapur.

Ayam kami hari ni menggunakan ayam siap perap yang dibeli di mydin. Memang lari habislah dari resepi asal :)



Bahan utk NASI dan cara-caranya;

Beras basmathi/beras biasa-campur sekali dengan lada hitam dan jintan manis (agak2 byk mana)

Sedikit minyak zaitun/minyak kelapa sawit

Seketul arang

Air rebusan ayam- yang sudah direbus bersama garam dan buah pelaga.

Limau nipis

Saffron/ pewarna kuning.

Cara-caranya: panaskan minyak. Di dapur sebelah lagi bakar arang hingga membara. Kemudian masukkan masukkan arang tadi ke dalam minyak panas dan tutup kuali seketika, dalam beberapa saat. Tujuan menggunakan arang adalah untuk ambil aroma asapnya yang nanti akan meresap pada nasi (kalau tak nak guna arang pun boleh juga). 

Kemudian keluarkan arang dan masukkan beras tadi. Goreng hingga kegaringan. Lepas tu masukkan beras ke dalam periuk nasi/pressure cooker. Masukkan sekali air rebusan ayam tadi  (Tekan butang rice/risotto untuk sincero pressure cooker). Biarkan masak seperti biasa. Bila dah masak, titikkan beberapa titis campuran saffron dan limau nipis. Biar kering dan kacau sebati.
Ok, nasi dah siap.




SAMBAL TOMATO

Tomato
Cili
Jus limau nipis
Gula
Garam
(Agak2 sendirilah sukatan ya)

Blender tomato dan cili. Perasakan secukupnya dengan jus limau nipis, gula dan garam.

Sambal kami hari ni tak menggunakan tomato sebab kat rumah dah kehabisan tomato. Cili semata :)



ACAR
Timun-potong ikut suka
Carrot
Kubis
Cili
Bawang kuning
Cuka
Gula
Garam

Satukan bawang kuning, cili, gula, garam dan cuka. Kacau sebati. Kemudian masukkan hirisan timun, carrot dan kubis. Dah siap.



SUP
Kalau ikutkan resepi asalnya tak ada sup, tapi sup menjadi pelengkap buat hidangan nasi mandy kami. Hanya dengan menggunakan lebihan air rebusan ayam tadi, tumiskan rempah 4 sekawan, bawang merah dan putih, halia, masukkan ke dalam air rebusan. Masukkan juga sup bunjut dan perasakan secukupnya. 



Sudah siap hidangan nasi mandy my version. Sangat simple dan cepat disediakan. Cubalah ya ;)


0 comments:

Post a Comment