HOMESCHOOLING 2015

HOMESCHOOLING 2016

HOMESCHOOLING 2017/2018

RESEPI UMMU ANAS

Friday, 17 November 2017

NASI TOMATO, AYAM MASAK MERAH SERAI DAN ACAR





Eh. Berkongsi resepi lagi nampaknya hari ni :D 
Kebetulan lepas masak sempat snap gambar, maka boleh la berkongsi resepi di blog :)

Hari ni kami sekeluarga menjamu selera dengan nasi tomato, berlaukkan ayam masak merah serai, acar dan sambal belacan.

Resepinya;




Nasi tomato

Bahan-bahan;
Beras-dibasuh
Bawang merah-mayang
Bawang putih-mayang
Halia-mayang
Bawang kuning-mayang
Rempah 4 sekawan; kayu manis, bunga cengkih, pelaga dan bunga lawang
Tomato puri secukupnya
Secawan susu segar
Minyak
Butter
Tomato-cincang halus
Serai-ketuk
Garam
Kiub ayam
Air
Daun pandan.

Cara-caranya;
Panaskan minyak dan butter, tumis rempah 4 sekawan, bawang merah, bawang putih, bawang kuning, halia, serai dan tomato sehingga masak dan wangi. Masukkan kiub ayam, tomato puri dan garam. Kacau sebentar. Akhir sekali masukkan susu segar dan kacau lagi. Biar sehingga mendidih. Tuangkan ke dalam periuk nasi/pressure cooker yang sudah berisi beras. Tambah air secukupnya. Letakkan daun pandan. Tunggu hingga nasi tomato masak.





Ayam masak merah serai

Bahan-bahan;
1/2 ekor ayam-dipotong kecil
1 bawang holand-kisar
1 bawang putih-kisar
1 bawang merah-kisar
1 inci halia-kisar
Sedikit cili kering-kisar
1 sudu cili boh
2-3 batang serai-ketuk
Gula dan garam

Cara-caranya;
Tumiskan bahan kisar, cili boh dan serai hingga pecah minyak. Perasakan dengan gula dan garam. Tambah air jika perlu. Bila kuah sudah masak dan mendidih, masukkan ayam dan kacau rata. 




Acar

Bahan-bahan;
Hirisan kubis, timun dan carrot
Bawang holland-mayang
Cili-potong kecil
Gula
Garam
Cuka makan

Cara-caranya;
Satukan gula, garam, cuka, bawang dan cili. Agak-agak sukatan agar cukup rasa manis, masin dan masamnya. Kacau hingga gula dan garam hancur. Kemudian baru masukkan hirisan timun, carrot dan kubis. 

No comments:

Post a Comment